9 juni 2022

Bij ‘Teek Away’ worden hond en kat gecheckt op tekenbeet

Ede, 9 juni 2022 – Op zaterdag 11 en zondag 12 juni organiseert Pets Place, marktleider op het gebied van dierenspeciaalzaken, een zogenaamde ‘Teek Away’ voor honden en katten: een gratis controle op en behandeling van teken. Volgens de tekenradar van het RIVM en Wageningen University worden er jaarlijks anderhalf miljoen beten gemeld, waarvan de helft in de maanden juni en juli binnenkomen. Bovendien stijgt het aantal meldingen van tekenbeten met het jaar.

Gratis controle biedt groeiend parasietenprobleem het hoofd

Niet alleen mensen, maar ook dieren kunnen door de teken gebeten worden en hier ziek van worden. Volgens Pets Place zijn veel baasjes nog onwetend over het voorkomen en bestrijden van beten door deze en andere parasieten. “Het afgelopen jaar zagen we 50 procent meer mensen in onze winkels en dierenklinieken met hulpvragen over teken”, vertelt CEO Ard Malenstein. “De meesten willen weten hoe ze een teek kunnen verwijderen en hoe ze een volgende beet kunnen voorkomen. Bovendien zijn er online ook steeds meer namaakproducten zoals teken-halsbanden in omloop die worden aangeboden door malafide handelaren. Baasjes willen zeker weten dat zo’n halsband hun dier echt beschermt en zoeken daarom advies van een expert.“

Langer tekenseizoen
Bij 26 verschillende Pets Place-vestigingen kunnen baasjes komend weekend langskomen om hun hond of kat te laten controleren en eventuele teken te laten verwijderen. Omdat de teek het best gedijt bij vochtig en warm weer, wil de dierenspeciaalzaak juist nu baasjes herinneren aan de risico’s. “Boven de zes graden worden de teken al actiever en dus hongeriger”, legt parasitoloog aan de Universiteit Utrecht Rolf Nijsse uit. “Door de klimaatverandering is de periode waarin de parasiet actief is langer geworden. Je ziet nu ook in oktober, november en december nog dat mensen of dieren last van teken krijgen. Enkel in de echte wintermaanden – januari en februari – houdt de teek zich gedeisd.”

De parasitoloog kan zich goed voorstellen dat er, gelet op de vele nieuwe baasjes die tijdens de pandemie een gezelschapsdier hebben aangeschaft, veel onwetendheid en onduidelijkheid is over het voorkomen en bestrijden van een tekenbeet. Preventief behandelen is volgens hem het meest effectief. “Verdiep je in de producten die er zijn. Bij een dierenarts of dierenspeciaalzaak kunnen ze je gericht advies geven. Sommige producten zijn bijvoorbeeld wel veilig voor honden, maar niet voor katten.” Een teek verwijderen blijft volgens Nijsse lastig. “Als je het niet zeker weet, ga dan niet zelf knijpen in de vacht van je huisdier maar ga naar de dierenarts.”

Klik hier om te kijken welke vestigingen deelnemen aan de Teek Away.

Lees meer
Header_ijsvogelblog

Nationale Collegadag bij IJsvogel Retail!

Op 4 april is het Nationale Collegadag. Je baan is een plek waar je gewaardeerd wordt en waar huisdieren en hun baasjes centraal staan.

Lees meer
Pets Place gaat samenwerken met dierenexpert Floris Göbel

Pets Place gaat samenwerken met dierenexpert Floris Göbel

Pets Place gaat samenwerken met Floris Göbel. Samen willen ze kinderen & ouders laten zien welke effecten het hebben van een huisdier heeft.

Lees meer
Haagse Hofstede Dier & Tuin overgenomen door Pets Place

Haagse Hofstede Dier & Tuin overgenomen door Pets Place

Pets Place heeft de Haagse dierenwinkel met tuincentrum Hofstede Dier & Tuin overgenomen van Frans en John Hofstede.

Lees meer
Hondenbescherming ontvangt grote gift voor opvangcentrum

Hondenbescherming ontvangt grote gift voor opvangcentrum

De Koninklijke Hondenbescherming bouwt een nieuwe opvang voor oude honden, Pets Place en Prins Petfoods organiseren een donatiecampagne.

Lees meer
Hondenbescherming, Pets Place en Prins bundelen de krachten

Hondenbescherming, Pets Place en Prins bundelen de krachten

De Koninklijke Hondenbescherming, Pets Place en Prins Petfoods gaan vanaf 1 juli samenwerken om het hondenwelzijn in Nederland te verbeteren.

Lees meer
Verkoop zwembaden voor honden stijgt met 4000 procent

Verkoop zwembaden voor honden stijgt met 4000 procent

De eerste weken van juni werden bijna acht keer zo veel verkoelende artikelen voor honden gekocht bij Pets Place als vorig jaar.

Nieuwsarchief

Tekort aan voedsel voor vogels: bijvoeren is essentieel

Voedseltekort voor vogels door de warme start van 2023 gevolgd door warme maanden. Vogels hebben deze periode extra voer nodig.

Verkoop supplementen voor huisdieren stijgt 20 procent

Eigenaren geven huisdieren vaker supplementen als aanvulling op de voeding. Pets Place verkocht voor ruim één miljoen euro aan supplementen.

Dierenvoedselbanken zien forse toename in aanvragen

Pets Place doneert dit in 2022 weer in groten getale honden- en kattenbrokken en hooi aan vier dierenvoedselbanken verspreid over Nederland.

Een op de drie Nederlanders heeft moeite met kosten van huisdier

Eén op de drie Nederlanders heeft soms moeite om voor het huisdier te zorgen, blijkt uit een enquête onder bijna 6.000 Nederlanders.

Apeldoorn krijgt twee keer zo grote Pets Place-winkel op ’toplocatie’

Dierenspeciaalzaak verstevigt positie in de Stedendriehoek Apeldoorn, 9 november 2022 – Pets Place opent op woensdag 9 november de deuren…

Pets Place neemt Edese dierenwinkel ZOO&ZO over

Ede, 29 november 2022 – Dierenspeciaalzaak Pets Place neemt per 1 januari 2023 de dierenwinkel ZOO&ZO uit Ede over. De ruim 5000…

Hondenfysiotherapeut aanwezig bij opening Pets Place Haarlem

Haarlem, 03 oktober 2022 – Pets Place viert zaterdag 8 en zondag 9 oktober op feestelijke wijze de opening…

Verkoop hondenkleding afgelopen jaar met 64 procent toegenomen

Baasjes kopen steeds vaker kleding voor honden. De verkoop van hondenkleding is in een jaar tijd met 64 procent toegenomen.

Meer artikelen