Dierenbranche verwacht meer bijtincidenten coronahondjes
8 september 2021

Dierenbranche verwacht meer bijtincidenten coronahondjes

Ede/Veenendaal, 8 september 2021 – Hondentherapeuten, hondenscholen en andere hondenprofessionals verwachten komende tijd een sterke toename in het aantal meldingen van bijtincidenten. Reden van zorg zijn onder andere de zogenoemde coronahonden die uit een impuls zijn gekocht en vaak slecht of niet zijn getraind.

Therapeut adviseert baasjes met kids eerder om hulp te vragen

Met name kinderen zijn de dupe; jaarlijks worden naar schatting 75.000 kinderen gebeten door een hond, aldus gedragstherapeut Cindy van Dorst. Van Dorst is gespecialiseerd in de interactie tussen hond en kind en merkt bij haar organisatie Dierbare Ontmoetingen al langere tijd een stijging in het aantal gezinnen dat om hulp vraagt omdat hun hond gromt of bijt. “Dat aantal is enigszins te verklaren doordat er sinds corona ook meer gezinnen een hond hebben, maar anderzijds komt dit ook omdat de honden én mensen niet volledig getraind en gesocialiseerd zijn. Tel daarbij op dat veel mensen die de afgelopen maanden grotendeels thuis zaten nu langzaam weer hun drukke leven oppakken en dus ook vaker van huis weg zijn. Zulke grote veranderingen kunnen een hond uit balans brengen met soms nare situaties tot gevolg”, aldus Van Dorst.

Gedragstherapeute Cindy van Dorst van Dierbare Ontmoetingen helpt kinderen én hun hond om bijtincidenten te voorkomen.

Onderzoek onder gezinnen

Uit een enquête uitgezet onder gezinnen met een hond, uitgevoerd door Pets Place en Prins Petfoods, blijkt dat een meerderheid van de 800 respondenten zich voorbereidt op een gezinsuitbreiding met een kind en een hond. In het onderzoek komt naar voren dat met name gezinnen met eerst een kind en dan pas een hond het serieus aanpakken: 65 procent van hen geeft aan voor de komst van de hond informatie te zoeken over het combineren met een kind en doet dit vooral via de hondenfokker of via vrienden en familie. Koppels met eerst een hond en dan een kind, zijn wat passiever hierin: slechts 9 procent doet vooronderzoek bij de gezinsuitbreiding. Wel geven zij unaniem aan dat ze hun viervoeter proberen te laten wennen aan de komst van een baby door de hond bijvoorbeeld te laten snuffelen in de babykamer.

Desondanks gaat het toch wel eens mis: 1 op de 10 gezinnen antwoordt dat de hond wel eens een kind omver heeft gelopen, heeft gegromd of zelfs gebeten. In 80 procent van die gevallen geeft men aan zich wel van tevoren te hebben voorbereid. Van Dorst vindt het toch een goed teken dat steeds meer gezinnen zich al vroeg bewust zijn van de mogelijke risico’s maar noemt de voorbereiding alleen niet genoeg. “Mensen zijn vaak nog te naïef en hebben een soort Disney verwachting van hoe een hond op kinderen reageert. De realiteit is dat incidenten nooit volledig te voorkomen zijn, maar je maakt de kans wel kleiner als je aanhoudend gefocust blijft op het socialiseren van en het samenwerken met je hond én kind”, legt de kind-hond gedragstherapeut uit.

Taboe op hulp vragen

Volgens Van Dorst is het belangrijk dat gezinnen daarom sneller de hulp van anderen inschakelen. Ouders met honden beseffen volgens haar niet altijd dat ze het niet allemaal alleen hoeven te doen en dat ze zich niet hoeven te schamen als ze hulp nodig hebben of als er eens iets mis gaat. “Het vergt een dorp om een kind op te voeden, laat staan een kind én hond.” Pets Place en Prins Petfoods verspreiden vanaf deze maand een boekje vol adviezen van de kind-hond gedragstherapeute om baasjes te helpen bijtincidenten te voorkomen. De therapeut is groot voorstander van betere informatieverschaffing en is daarom blij met de samenwerking. 

“Menigeen is zich inmiddels wel bewust van het belang van een passend hondenras, maar dat alleen is niet zaligmakend”, zegt Van Dorst. Mensen houden volgens haar nog onvoldoende rekening met de samenstelling van het gezin en hun omgeving. “Heb je kleine kinderen die veel vriendjes over de vloer krijgen of juist pubers die met name ’s nachts leven? Dat heeft enorme invloed op de ontwikkeling van hoe je hond zich gedraagt en zal gedragen.”

Ten slotte hoopt Van Dorst dat ook meer van haar collega’s zich gaan specialiseren in de training en voorlichting aan eigenaren en kinderen. “De hondenbranche staat wat dat betreft nog echt in de kinderschoenen. Hopelijk weten hondenprofessionals en gezinnen elkaar in de toekomst sneller te vinden zodat dit soort vervelende situaties zo veel mogelijk voorkomen kunnen worden.” 

Over Dierbare Ontmoetingen

Dierbare Ontmoetingen is sinds 2014 het Kennisinstituut voor hondeneigenaren en professionals in de hondenbranche in het voorkomen van bijtincidenten naar kinderen. De organisatie heeft jarenlange ervaring in het voorkomen van bijtincidenten door het preventief werken met honden en kinderen en zijn sinds 2018 het verzamelpunt voor meldingen over (bijt)incidenten in Nederland en België. De missie is het terugdringen van het hoge aantal bijtincidenten naar kinderen door het bieden van goede, speelse en toegankelijke informatie rondom Kind & Hond, aan zowel eigenaren als professionals. 

Over Prins Petfoods

Prins Petfoods in Veenendaal maakt 100% natuurlijke voedingen voor hond en kat. Met veel liefde, passie en vakmanschap. Als familiebedrijf, al generaties lang. Gezondheid en dierenwelzijn gaan bij ons voor alles. We hebben onze eigen voedingsdeskundigen, dierenartsen, opleidingen en een bezoekerscentrum. Graag delen we onze kennis en geven we begeleiding en advies. Samen vormen we één grote familie waarin iedereen met zijn dier welkom is.

Lees meer
Header_ijsvogelblog

Nationale Collegadag bij IJsvogel Retail!

Op 4 april is het Nationale Collegadag. Je baan is een plek waar je gewaardeerd wordt en waar huisdieren en hun baasjes centraal staan.

Lees meer
Pets Place gaat samenwerken met dierenexpert Floris Göbel

Pets Place gaat samenwerken met dierenexpert Floris Göbel

Pets Place gaat samenwerken met Floris Göbel. Samen willen ze kinderen & ouders laten zien welke effecten het hebben van een huisdier heeft.

Lees meer
Haagse Hofstede Dier & Tuin overgenomen door Pets Place

Haagse Hofstede Dier & Tuin overgenomen door Pets Place

Pets Place heeft de Haagse dierenwinkel met tuincentrum Hofstede Dier & Tuin overgenomen van Frans en John Hofstede.

Lees meer
Hondenbescherming ontvangt grote gift voor opvangcentrum

Hondenbescherming ontvangt grote gift voor opvangcentrum

De Koninklijke Hondenbescherming bouwt een nieuwe opvang voor oude honden, Pets Place en Prins Petfoods organiseren een donatiecampagne.

Lees meer
Hondenbescherming, Pets Place en Prins bundelen de krachten

Hondenbescherming, Pets Place en Prins bundelen de krachten

De Koninklijke Hondenbescherming, Pets Place en Prins Petfoods gaan vanaf 1 juli samenwerken om het hondenwelzijn in Nederland te verbeteren.

Lees meer
Verkoop zwembaden voor honden stijgt met 4000 procent

Verkoop zwembaden voor honden stijgt met 4000 procent

De eerste weken van juni werden bijna acht keer zo veel verkoelende artikelen voor honden gekocht bij Pets Place als vorig jaar.

Nieuwsarchief

Tekort aan voedsel voor vogels: bijvoeren is essentieel

Voedseltekort voor vogels door de warme start van 2023 gevolgd door warme maanden. Vogels hebben deze periode extra voer nodig.

Verkoop supplementen voor huisdieren stijgt 20 procent

Eigenaren geven huisdieren vaker supplementen als aanvulling op de voeding. Pets Place verkocht voor ruim één miljoen euro aan supplementen.

Dierenvoedselbanken zien forse toename in aanvragen

Pets Place doneert dit in 2022 weer in groten getale honden- en kattenbrokken en hooi aan vier dierenvoedselbanken verspreid over Nederland.

Een op de drie Nederlanders heeft moeite met kosten van huisdier

Eén op de drie Nederlanders heeft soms moeite om voor het huisdier te zorgen, blijkt uit een enquête onder bijna 6.000 Nederlanders.

Apeldoorn krijgt twee keer zo grote Pets Place-winkel op ’toplocatie’

Dierenspeciaalzaak verstevigt positie in de Stedendriehoek Apeldoorn, 9 november 2022 – Pets Place opent op woensdag 9 november de deuren…

Hondenfysiotherapeut aanwezig bij opening Pets Place Haarlem

Haarlem, 03 oktober 2022 – Pets Place viert zaterdag 8 en zondag 9 oktober op feestelijke wijze de opening…

Pets Place neemt Edese dierenwinkel ZOO&ZO over

Ede, 29 november 2022 – Dierenspeciaalzaak Pets Place neemt per 1 januari 2023 de dierenwinkel ZOO&ZO uit Ede over. De ruim 5000…

Verkoop hondenkleding afgelopen jaar met 64 procent toegenomen

Baasjes kopen steeds vaker kleding voor honden. De verkoop van hondenkleding is in een jaar tijd met 64 procent toegenomen.

Meer artikelen