Vets Place
21 december 2022

Een op de drie Nederlanders heeft moeite met kosten van huisdier

Ede, 21 december 2022 – Ongeveer een derde van de huisdiereigenaren in Nederland heeft mede vanwege de inflatie op dit moment soms moeite om voor zijn huisdier te zorgen. Bezuinigen op hun viervoeter doen zij liever niet, want vrijwel alle huisdierbezitters verkiezen het comfort van hun beestje boven dat van henzelf. Dat blijkt uit een grootschalige enquête onder bijna 6000 Nederlanders van Pets Place, de marktleider in dierenspeciaalzaken.

Bijna alle baasjes bezuinigen liever op zichzelf dan op huisdieren

Een kleine twintig procent van de ondervraagden heeft het afgelopen half jaar gemiddeld per maand minder geld uitgegeven aan zijn huisdier dan voorheen. De huisdiereigenaren die de afgelopen maanden hebben bezuinigd spenderen voornamelijk minder geld aan speelgoed (36 procent) en accessoires (23 procent).

Noodgedwongen besparingen

Volgens Dieke van Triest van Pets Place, paraveterinair en expert op het gebied van diergezondheid, zijn de besparingen vaak noodgedwongen. “In deze tijd waarin de energie- en gasprijzen zijn gestegen en ook de dagelijkse boodschappen duurder zijn geworden, blijft er voor veel mensen minder geld over voor hun huisdieren. Het risico voor huisdiereigenaren die in financiële problemen komen is dat zij wellicht noodgedwongen moeten besparen op de medische zorg voor hun dier. Door een bezoek aan de dierenarts te vermijden, kan een dier onnodig lijden. Een kleine verwonding kan bijvoorbeeld uitgroeien tot een hevige infectie, waardoor de problemen groter worden en de kosten juist steeds verder oplopen.”

Voeding is voor het merendeel van de huisdiereigenaren de grootste terugkerende uitgave, gevolgd door medische diensten of medische producten. Iets meer dan een kwart besteedt 25 tot 50 euro per maand aan hun huisdier. Meer dan een derde geeft maandelijks tussen de 50 en 100 euro uit en bijna 15 procent spendeert iedere maand meer dan 200 euro aan hun huisdier. Uit de enquête van Pets Place komt ook naar voren dat vrijwel alle baasjes het liefst helemaal niet bezuinigen op hun beestje. Maar liefst 94 procent geeft aan liever zijn huisdier te verwennen met iets lekkers dan zichzelf.

Huisdier gaat voor

Betty-Lou Luijken (65) uit Badhoevedorp heeft een kat en een konijn en vangt kittens en katten uit het asiel op. Ze heeft mede door de inflatie soms moeite alle eindjes aan elkaar te knopen. “De gas- en energieprijzen zijn gestegen, de boodschappen zijn prijziger en ook dierenvoedsel is duurder dan voorheen. Dat merk ik wel”, zegt Luijken. “Het is bijvoorbeeld een grotendeels economische keuze geweest om geen tweede konijn te nemen, terwijl ik voorheen altijd twee konijnen had.”

“Maar ik zal nooit besparen op dingen die van invloed zijn op de gezondheid en het welzijn van mijn huisdieren. Zij hebben niet gevraagd bij mij te komen. Ik heb de verplichting hun de best mogelijke verzorging en het beste leven te geven. Ik bespaar liever op mezelf dan op mijn huisdieren, zelfs als dat betekent dat ik soms een avondmaaltijd moet overslaan.”

Praktische adviezen

Voor huisdiereigenaren die moeten of willen besparen op de kosten van hun huisdier heeft Van Triest nog een aantal tips: “Koop dierenvoeding zo veel mogelijk in bulkverpakkingen. Dit is vaak goedkoper dan kleinere hoeveelheden. Daarnaast is het slim speelgoed te hergebruiken. Door een speeltje een tijdje weg te halen en later weer terug te laten komen, is dit voor het huisdier weer nieuw speelgoed. Verder kun je speelgoed op meerdere manieren gebruiken, zoals een flostouw dat is bedoeld om op te kauwen en mee te spelen te verstoppen voor de hond.”

“Het is ook redelijk eenvoudig om zelf speelgoed te maken. Van een rubberen mat met gaten en een fleecedeken kun je een snuffelmat voor de hond maken. Op de lange termijn valt er geld te besparen door een bedrag apart te houden voor onverwachte kosten. Dit kan door zelf maandelijks geld opzij te zetten, maar ook door een ziektekostenverzekering voor je huisdier af te sluiten.”

Dierenvoedselbanken en minimadierenartsen

Voor baasjes die regelmatig moeite hebben om hun huisdier te onderhouden, zijn er diverse instanties die hulp kunnen bieden. Van Triest: “Het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) heeft een uitgebreide lijst opgesteld met dierenvoedselbanken en minimadierenartsen. En de Dierenbescherming biedt begeleiding en maatschappelijke dierenhulp voor mensen die over langere tijd met financiële problemen kampen.”

Het comfort van een huisdier boven dat van jezelf stellen past bij de humanisering van huisdieren, zegt Van Triest. “Wanneer mensen een huisdier nemen ontstaat er een bepaald verantwoordelijkheidsgevoel, waardoor ze hun beestje de best mogelijke zorg en een zo goed mogelijk leven willen geven. Bovendien zorgen huisdieren voor positieve effecten. Een gelukkig huisdier draagt ook bij aan het welzijn van mensen. Ook dat is een reden waarom we willen we dat onze viervoetertjes niets tekortkomen.”

Lees meer
Pets Place opent deze zomer eerste flagshipstore in The Wall

Pets Place opent deze zomer eerste flagshipstore in The Wall

Pets Place opent een flagshipstore in The Wall in Utrecht. In de nieuwe winkel van 2100 vierkante meter wordt extra ingezet op beleving.

Lees meer
Header_ijsvogelblog

Nationale Collegadag bij IJsvogel Retail!

Op 4 april is het Nationale Collegadag. Je baan is een plek waar je gewaardeerd wordt en waar huisdieren en hun baasjes centraal staan.

Lees meer
Pets Place gaat samenwerken met dierenexpert Floris Göbel

Pets Place gaat samenwerken met dierenexpert Floris Göbel

Pets Place gaat samenwerken met Floris Göbel. Samen willen ze kinderen & ouders laten zien welke effecten het hebben van een huisdier heeft.

Lees meer
Haagse Hofstede Dier & Tuin overgenomen door Pets Place

Haagse Hofstede Dier & Tuin overgenomen door Pets Place

Pets Place heeft de Haagse dierenwinkel met tuincentrum Hofstede Dier & Tuin overgenomen van Frans en John Hofstede.

Lees meer
Hondenbescherming ontvangt grote gift voor opvangcentrum

Hondenbescherming ontvangt grote gift voor opvangcentrum

De Koninklijke Hondenbescherming bouwt een nieuwe opvang voor oude honden, Pets Place en Prins Petfoods organiseren een donatiecampagne.

Lees meer
Hondenbescherming, Pets Place en Prins bundelen de krachten

Hondenbescherming, Pets Place en Prins bundelen de krachten

De Koninklijke Hondenbescherming, Pets Place en Prins Petfoods gaan vanaf 1 juli samenwerken om het hondenwelzijn in Nederland te verbeteren.

Nieuwsarchief

Verkoop zwembaden voor honden stijgt met 4000 procent

De eerste weken van juni werden bijna acht keer zo veel verkoelende artikelen voor honden gekocht bij Pets Place als vorig jaar.

Tekort aan voedsel voor vogels: bijvoeren is essentieel

Voedseltekort voor vogels door de warme start van 2023 gevolgd door warme maanden. Vogels hebben deze periode extra voer nodig.

Verkoop supplementen voor huisdieren stijgt 20 procent

Eigenaren geven huisdieren vaker supplementen als aanvulling op de voeding. Pets Place verkocht voor ruim één miljoen euro aan supplementen.

Dierenvoedselbanken zien forse toename in aanvragen

Pets Place doneert dit in 2022 weer in groten getale honden- en kattenbrokken en hooi aan vier dierenvoedselbanken verspreid over Nederland.

Apeldoorn krijgt twee keer zo grote Pets Place-winkel op ’toplocatie’

Dierenspeciaalzaak verstevigt positie in de Stedendriehoek Apeldoorn, 9 november 2022 – Pets Place opent op woensdag 9 november de deuren…

Pets Place neemt Edese dierenwinkel ZOO&ZO over

Ede, 29 november 2022 – Dierenspeciaalzaak Pets Place neemt per 1 januari 2023 de dierenwinkel ZOO&ZO uit Ede over. De ruim 5000…

Hondenfysiotherapeut aanwezig bij opening Pets Place Haarlem

Haarlem, 03 oktober 2022 – Pets Place viert zaterdag 8 en zondag 9 oktober op feestelijke wijze de opening…

Verkoop hondenkleding afgelopen jaar met 64 procent toegenomen

Baasjes kopen steeds vaker kleding voor honden. De verkoop van hondenkleding is in een jaar tijd met 64 procent toegenomen.

Meer artikelen