Ede, 9 juni 2022 – Op zaterdag 11 en zondag 12 juni organiseert Pets Place, marktleider op het gebied van dierenspeciaalzaken, een zogenaamde ‘Teek Away’ voor honden en katten: een gratis controle op en behandeling van teken. Volgens de tekenradar van het RIVM en Wageningen University worden er jaarlijks anderhalf miljoen beten gemeld, waarvan de helft in de maanden juni en juli binnenkomen. Bovendien stijgt het aantal meldingen van tekenbeten met het jaar.
Gratis controle biedt groeiend parasietenprobleem het hoofd
Niet alleen mensen, maar ook dieren kunnen door de teken gebeten worden en hier ziek van worden. Volgens Pets Place zijn veel baasjes nog onwetend over het voorkomen en bestrijden van beten door deze en andere parasieten. “Het afgelopen jaar zagen we 50 procent meer mensen in onze winkels en dierenklinieken met hulpvragen over teken”, vertelt CEO Ard Malenstein. “De meesten willen weten hoe ze een teek kunnen verwijderen en hoe ze een volgende beet kunnen voorkomen. Bovendien zijn er online ook steeds meer namaakproducten zoals teken-halsbanden in omloop die worden aangeboden door malafide handelaren. Baasjes willen zeker weten dat zo’n halsband hun dier echt beschermt en zoeken daarom advies van een expert.“
Langer tekenseizoen
Bij 26 verschillende Pets Place-vestigingen kunnen baasjes komend weekend langskomen om hun hond of kat te laten controleren en eventuele teken te laten verwijderen. Omdat de teek het best gedijt bij vochtig en warm weer, wil de dierenspeciaalzaak juist nu baasjes herinneren aan de risico’s. “Boven de zes graden worden de teken al actiever en dus hongeriger”, legt parasitoloog aan de Universiteit Utrecht Rolf Nijsse uit. “Door de klimaatverandering is de periode waarin de parasiet actief is langer geworden. Je ziet nu ook in oktober, november en december nog dat mensen of dieren last van teken krijgen. Enkel in de echte wintermaanden – januari en februari – houdt de teek zich gedeisd.”
De parasitoloog kan zich goed voorstellen dat er, gelet op de vele nieuwe baasjes die tijdens de pandemie een gezelschapsdier hebben aangeschaft, veel onwetendheid en onduidelijkheid is over het voorkomen en bestrijden van een tekenbeet. Preventief behandelen is volgens hem het meest effectief. “Verdiep je in de producten die er zijn. Bij een dierenarts of dierenspeciaalzaak kunnen ze je gericht advies geven. Sommige producten zijn bijvoorbeeld wel veilig voor honden, maar niet voor katten.” Een teek verwijderen blijft volgens Nijsse lastig. “Als je het niet zeker weet, ga dan niet zelf knijpen in de vacht van je huisdier maar ga naar de dierenarts.”
Klik hier om te kijken welke vestigingen deelnemen aan de Teek Away.