11 juli 2022

Platform Bazoeki matchmaker tussen pups en nieuwe baasjes

Amsterdam, 11 juli – Kennisplatform Bazoeki heeft een checklist in het leven geroepen voor mensen met een puppywens om te kijken of zij geschikt zijn voor een hond en zo ja, voor welke hond. Bij een positieve testuitslag koppelt Bazoeki toekomstige baasjes aan verantwoorde en transparante fokkers die zich aan de Nederlandse wetgeving houden.

Een checklist laat zien of je geschikt bent als hondeneigenaar

De reden voor het ontwikkelen van deze checklist is dat Bazoeki bewustwording wil creëren bij mensen die overwegen een hond aan te schaffen. “Het platform is ontstaan vlak nadat wij onze eigen zoektocht naar onze hond hadden gehad. Mijn partner Joris Kuijper en ik waren verbaasd over hoe lastig het was om informatie te vinden over de aanschaf van een nieuw, aanstaand gezinslid”, vertelt Suzanne van der Vliet, oprichter van Bazoeki.

Doe zelf de hondenquiz
Met de inhouse ontwikkelde checklist wil Bazoeki ervoor zorgen dat mensen van te voren goed nadenken of zij wel geschikt zijn voor een hond. “Mensen zijn zich er lang niet altijd voldoende van bewust wat er allemaal bij de aanschaf van een hond komt kijken en wij willen met ons platform een reëel beeld schetsen. Je schaft tenslotte niet ieder jaar een nieuw gezinslid aan”, aldus Van der Vliet. “Soms kan het resultaat uit de test zijn dat je op dit moment niet geschikt bent als hondeneigenaar. Bijvoorbeeld doordat je te weinig te besteden tijd hebt of dat het karakter van een hond onvoldoende bij je leefstijl past.”

Daarnaast wil het hondenplatform eraan bijdragen dat de match tussen hond en baasje de juiste is. Van der Vliet: “Soms gaan mensen bij hun zoektocht vooral op de ‘looks’ af van de hond, maar het uiterlijk zegt niks over het karakter van het dier en juist dat aspect is erg belangrijk wanneer er een goede match gemaakt kan worden.” Bij het invullen van de test staan vragen centraal als: Hoe gaat een hond mijn leven veranderen? En: Kan ik financieel zorgen voor een hond? Uit cijfers van de het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapdieren (LICG) blijkt dat de gemiddelde kosten voor de aanschaf van een hond gemiddeld zo’n 1000 euro zijn. “Een pup is vaak zelfs duurder en er komen ook nog jaarlijkse kosten bij van zo’n 600 euro. Omgerekend is dat zo’n 50 euro per maand. Mensen zijn zich hier niet altijd voldoende van bewust”, vertelt de oprichter van Bazoeki.

Toename huisdieren
Uit het jaarlijks huisdierenpopulatie-onderzoek dat uitgevoerd wordt door brancheorganisatie Dibevo en de Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVB) blijkt dat huisdierenbezit tijdens de coronacrisis behoorlijk is toegenomen. In totaal koos acht procent van de Nederlandse huishoudens zonder dieren de afgelopen twee jaar toch voor een huisdier. De helft daarvan heeft gekozen voor een hond. Het aantal honden is daarmee de afgelopen twee jaar van anderhalf miljoen gestegen naar een kleine twee miljoen honden.

Van der Vliet raadt mensen aan de quiz Wat voor hond past bij mij? van te voren zeker in de vullen: “Voor sommige mensen is deze crisis het perfecte moment om een pup aan te schaffen. Je hebt meer tijd om een pup in je leven te verwelkomen en er is een grotere behoefte aan gezelschap. Toch raden wij mensen sterk aan om van te voren te bedenken of je er echt aan toe bent om baasje te worden en hoe je leven er na de crisis uitziet.” Ook het LICG waarschuwt mensen voordat ze beginnen aan een huisdieravontuur. Een ‘mismatch’ kan namelijk betekenen dat een hond of kat in het dierenasiel of op straat kan belanden. Van der Vliet: “De coronacrisis duurt nu bijna twee jaar, maar aan een hond zit je vaak tien tot vijftien jaar vast.”

Over Bazoeki
Bazoeki is opgericht door Joris Kuijper en Suzanne van der Vliet die tijdens hun zoektocht naar een pup een veilige omgeving misten waarin ze konden zoeken naar een hond. Het is een kennisplatform die je wegwijs maakt in een markt waar sommige aanbieders van pups niet betrouwbaar zijn. Bazoeki werkt samen met diverse experts op het gebied van diergeneeskunde. Samen met deze experts hebben zij de Bazoeki Standaard ontwikkeld. Deze standaard zorgt ervoor dat bij Bazoeki aangesloten fokkers zich committeren aan transparantie en verantwoordelijkheid aan de hand van objectieve criteria.

Lees meer
Header_ijsvogelblog

Nationale Collegadag bij IJsvogel Retail!

Op 4 april is het Nationale Collegadag. Je baan is een plek waar je gewaardeerd wordt en waar huisdieren en hun baasjes centraal staan.

Lees meer
Pets Place gaat samenwerken met dierenexpert Floris Göbel

Pets Place gaat samenwerken met dierenexpert Floris Göbel

Pets Place gaat samenwerken met Floris Göbel. Samen willen ze kinderen & ouders laten zien welke effecten het hebben van een huisdier heeft.

Lees meer
Haagse Hofstede Dier & Tuin overgenomen door Pets Place

Haagse Hofstede Dier & Tuin overgenomen door Pets Place

Pets Place heeft de Haagse dierenwinkel met tuincentrum Hofstede Dier & Tuin overgenomen van Frans en John Hofstede.

Lees meer
Hondenbescherming ontvangt grote gift voor opvangcentrum

Hondenbescherming ontvangt grote gift voor opvangcentrum

De Koninklijke Hondenbescherming bouwt een nieuwe opvang voor oude honden, Pets Place en Prins Petfoods organiseren een donatiecampagne.

Lees meer
Hondenbescherming, Pets Place en Prins bundelen de krachten

Hondenbescherming, Pets Place en Prins bundelen de krachten

De Koninklijke Hondenbescherming, Pets Place en Prins Petfoods gaan vanaf 1 juli samenwerken om het hondenwelzijn in Nederland te verbeteren.

Lees meer
Verkoop zwembaden voor honden stijgt met 4000 procent

Verkoop zwembaden voor honden stijgt met 4000 procent

De eerste weken van juni werden bijna acht keer zo veel verkoelende artikelen voor honden gekocht bij Pets Place als vorig jaar.

Nieuwsarchief

Tekort aan voedsel voor vogels: bijvoeren is essentieel

Voedseltekort voor vogels door de warme start van 2023 gevolgd door warme maanden. Vogels hebben deze periode extra voer nodig.

Verkoop supplementen voor huisdieren stijgt 20 procent

Eigenaren geven huisdieren vaker supplementen als aanvulling op de voeding. Pets Place verkocht voor ruim één miljoen euro aan supplementen.

Dierenvoedselbanken zien forse toename in aanvragen

Pets Place doneert dit in 2022 weer in groten getale honden- en kattenbrokken en hooi aan vier dierenvoedselbanken verspreid over Nederland.

Een op de drie Nederlanders heeft moeite met kosten van huisdier

Eén op de drie Nederlanders heeft soms moeite om voor het huisdier te zorgen, blijkt uit een enquête onder bijna 6.000 Nederlanders.

Apeldoorn krijgt twee keer zo grote Pets Place-winkel op ’toplocatie’

Dierenspeciaalzaak verstevigt positie in de Stedendriehoek Apeldoorn, 9 november 2022 – Pets Place opent op woensdag 9 november de deuren…

Pets Place neemt Edese dierenwinkel ZOO&ZO over

Ede, 29 november 2022 – Dierenspeciaalzaak Pets Place neemt per 1 januari 2023 de dierenwinkel ZOO&ZO uit Ede over. De ruim 5000…

Hondenfysiotherapeut aanwezig bij opening Pets Place Haarlem

Haarlem, 03 oktober 2022 – Pets Place viert zaterdag 8 en zondag 9 oktober op feestelijke wijze de opening…

Verkoop hondenkleding afgelopen jaar met 64 procent toegenomen

Baasjes kopen steeds vaker kleding voor honden. De verkoop van hondenkleding is in een jaar tijd met 64 procent toegenomen.

Meer artikelen