Vogel eten
1 juni 2023

Tekort aan voedsel voor vogels: bijvoeren is essentieel

Ede, 1 juni 2023 – De zeer warme start van dit jaar en vorst in de daaropvolgende maanden heeft grote gevolgen gehad voor de natuur in Nederland. Onder meer insecten en dieren leden onder de wisselende temperaturen. Daardoor is er op dit moment voor veel vogels een tekort aan eten, terwijl zij juist in deze periode extra voedsel nodig hebben. De marktleider in dierenspeciaalzaken Pets Place roept daarom op ook tijdens de lente en de zomer vogels te blijven bijvoeren.

Wisselende temperaturen in winter hebben groot effect op natuur

De meeste vogels vinden hun voedsel in de natuur. Van insecten tot bessen tot zaden en pitten. Maar wanneer de dieren hun voedsel niet in de natuur kunnen krijgen, gaan zij op zoek naar andere plekken, zoals de tuinen en balkons van appartementen. “De laatste decennia is het aantal insecten wereldwijd, en dus ook in Nederland, sterk afgenomen”, zegt vogelexpert Lodewijk van Well, werkzaam bij Pets Place als category manager tuindieren. “Daar zijn verschillende oorzaken voor, zoals klimaatverandering en de verstedelijking van ons land. De afname van het aantal insecten heeft effect op veel tuindieren, waaronder vogels. Zij kunnen hun voedsel moeilijker vinden in de natuur.”

Nestkast met wifi-camera

Door de zeer wisselende temperaturen afgelopen winter in Nederland is er dit jaar nog minder voedsel voor de vogels, stelt Van Well. “Een deel van de insecten die in januari uit hun winterrust zijn gekomen is alweer overleden door de nachtelijke vorst in de periode erna. Een van de consequenties is dat vogels minder voedsel tot hun beschikking hebben, terwijl het voorjaar eigenlijk de periode is waarbij de voedselbehoefte het grootst is. Vogels hebben hun nesten gebouwd en verbruiken in dit jaargetijde meer energie. Ze krijgen jongen en hebben dus meer snavels om te voeden. Juist daarom is het belangrijk dat mensen helpen door ook nu nog te blijven bijvoeren.”

In Nederland wordt er de laatste jaren al meer vogelvoer verkocht. Zo steeg bij dierenspeciaalzaak Pets Place de verkoop van vogelvoer sinds 2019 met 54 procent. In 2021 werd er vanwege de coronapandemie en de kou in februari zelfs twee keer zoveel vogelvoer verkocht als twee jaar eerder. Toch ziet Van Well dat klanten voornamelijk in de winter vogelvoer kopen. “Als het koud is en buiten sneeuwt is het meer zichtbaar dat dieren extra voedsel nodig hebben. Logisch dus dat we in perioden van sneeuw en vorst meer vogelvoer kopen. Wij adviseren het hele jaar door bij te voeren en proberen dat ook wat leuker te maken voor de vogels en de mensen thuis. Zo hebben we in ons assortiment onder meer vogelpindakaas, strooivoer in een wijnfles en een vogelcappuccino. Bovendien is het mogelijk de vogels nu de hele dag te volgen via een nestkast met ingebouwde wifi-camera op zonnepanelen.”

Tuinen en balkons groen inrichten

Volgens Van Well is het ook van belang welk voer de vogels krijgen. “In de wintermaanden hebben de dieren meer behoefte aan vetrijk voedsel, zoals pinda’s, om zich te beschermen tegen de kou. In het voorjaar moeten de vogels hard werken en hebben jonge vogels veel baat bij eiwitrijke voeding. Eiwitten zijn bijvoorbeeld te vinden in meelwormen. Pindakaas voor mensen en broodkruimels raden we af om aan vogels te geven, omdat er te veel zout in deze producten zit.”

Omdat er steeds minder voedsel te vinden is in de natuur, trekken vogels vaker naar bewoonde gebieden. Daarom is het belangrijk de dieren te helpen door voldoende voedsel aan te bieden. Van Well: “Naast het bijvoeren kunnen we ook onze tuinen en balkons zo groen mogelijk inrichten door voldoende verschillende planten te plaatsen die bijvoorbeeld besdragend, bloemdragend en zaaddragend zijn. Dat is voer voor vogels en het trekt insecten aan. Zo help je de vogels structureel aan voldoende voedsel. Tot slot mag ook een vogelbad niet ontbreken.”

Lees meer
Pets Place opent deze zomer eerste flagshipstore in The Wall

Pets Place opent deze zomer eerste flagshipstore in The Wall

Pets Place opent een flagshipstore in The Wall in Utrecht. In de nieuwe winkel van 2100 vierkante meter wordt extra ingezet op beleving.

Lees meer
Header_ijsvogelblog

Nationale Collegadag bij IJsvogel Retail!

Op 4 april is het Nationale Collegadag. Je baan is een plek waar je gewaardeerd wordt en waar huisdieren en hun baasjes centraal staan.

Lees meer
Pets Place gaat samenwerken met dierenexpert Floris Göbel

Pets Place gaat samenwerken met dierenexpert Floris Göbel

Pets Place gaat samenwerken met Floris Göbel. Samen willen ze kinderen & ouders laten zien welke effecten het hebben van een huisdier heeft.

Lees meer
Haagse Hofstede Dier & Tuin overgenomen door Pets Place

Haagse Hofstede Dier & Tuin overgenomen door Pets Place

Pets Place heeft de Haagse dierenwinkel met tuincentrum Hofstede Dier & Tuin overgenomen van Frans en John Hofstede.

Lees meer
Hondenbescherming ontvangt grote gift voor opvangcentrum

Hondenbescherming ontvangt grote gift voor opvangcentrum

De Koninklijke Hondenbescherming bouwt een nieuwe opvang voor oude honden, Pets Place en Prins Petfoods organiseren een donatiecampagne.

Lees meer
Hondenbescherming, Pets Place en Prins bundelen de krachten

Hondenbescherming, Pets Place en Prins bundelen de krachten

De Koninklijke Hondenbescherming, Pets Place en Prins Petfoods gaan vanaf 1 juli samenwerken om het hondenwelzijn in Nederland te verbeteren.

Nieuwsarchief

Verkoop zwembaden voor honden stijgt met 4000 procent

De eerste weken van juni werden bijna acht keer zo veel verkoelende artikelen voor honden gekocht bij Pets Place als vorig jaar.

Verkoop supplementen voor huisdieren stijgt 20 procent

Eigenaren geven huisdieren vaker supplementen als aanvulling op de voeding. Pets Place verkocht voor ruim één miljoen euro aan supplementen.

Dierenvoedselbanken zien forse toename in aanvragen

Pets Place doneert dit in 2022 weer in groten getale honden- en kattenbrokken en hooi aan vier dierenvoedselbanken verspreid over Nederland.

Een op de drie Nederlanders heeft moeite met kosten van huisdier

Eén op de drie Nederlanders heeft soms moeite om voor het huisdier te zorgen, blijkt uit een enquête onder bijna 6.000 Nederlanders.

Apeldoorn krijgt twee keer zo grote Pets Place-winkel op ’toplocatie’

Dierenspeciaalzaak verstevigt positie in de Stedendriehoek Apeldoorn, 9 november 2022 – Pets Place opent op woensdag 9 november de deuren…

Pets Place neemt Edese dierenwinkel ZOO&ZO over

Ede, 29 november 2022 – Dierenspeciaalzaak Pets Place neemt per 1 januari 2023 de dierenwinkel ZOO&ZO uit Ede over. De ruim 5000…

Hondenfysiotherapeut aanwezig bij opening Pets Place Haarlem

Haarlem, 03 oktober 2022 – Pets Place viert zaterdag 8 en zondag 9 oktober op feestelijke wijze de opening…

Verkoop hondenkleding afgelopen jaar met 64 procent toegenomen

Baasjes kopen steeds vaker kleding voor honden. De verkoop van hondenkleding is in een jaar tijd met 64 procent toegenomen.

Meer artikelen