3 augustus 2022

Twee derde van de huisdieren mag dit jaar mee op vakantie

Ede, 3 augustus 2022 – Met je hond naar Zuid-Frankrijk, hiken door de Franse Ardennen met je kat, je konijn in de voortent of je vogels mee in de caravan? Dit jaar zijn huisdieren meer welkom dan ooit op vakantie. Maar liefst 67 procent van de huisdiereigenaren geeft aan zijn beestje deze zomer niet thuis te laten, maar mee te nemen op reis. Dat blijkt uit een poll van Pets Place onder 800 huisdiereigenaren.

21 procent meer beestjes welkom op reis dan vóór corona

De marktleider in dierenspeciaalzaken voerde de poll ook drie jaar eerder uit. Toen zei nog 46 procent van de huisdiereigenaren zijn beestje mee op reis te nemen, twintig procent minder. Dieke van Triest van Pets Place is paraveterinair en volgde de studie diergezondheid en management. Zij vermoedt een direct verband met corona: “Tijdens de pandemie hebben ontzettend veel mensen een gezelschapsdier genomen. Het is goed denkbaar dat zij nu beseffen dat dat beestje ook ergens heen moet in de vakantieperiode en besluiten hem mee te nemen. Bovendien zijn mensen de afgelopen twee jaar noodgedwongen dichter bij huis op vakantie gegaan, mogelijk hebben ze gezien dat dat best goed ging met huisdier en hebben ze besloten het dit jaar weer te doen, al dan niet over de grens. En tot slot zitten de pensions momenteel zo overvol dat een deel wellicht ook genoodzaakt is hun dier mee te nemen.”

Vogels mee op reis

Marjolein Knopper gaat al 31 jaar met al haar huisdieren op vakantie. In het verleden mochten honden, cavia´s en konijnen mee op reis. Tegenwoordig bestaat het bonte gezelschap uit een kip, twee caiques en een agapornis (dwergpapegaaien). “Als je ervoor kiest om huisdieren te nemen, moet je ze gewoon meenemen”, vindt Marjolein. “Ik houd er niet van ze bij andere mensen te droppen. Wij zoeken altijd plaatsen uit waar we welkom zijn met de dieren.” Momenteel genieten de uit Zaandam afkomstige Marjolein en haar beestenboel van een vakantie in een stacaravan in Drenthe. Met het paard gaat ze ook weekendjes weg, recent nog naar Katwijk. Waar je extra rekening mee moet houden als je je huisdier mee op vakantie neemt? “Met ongedierte”, aldus Marjolein. “Ik geef de kip en de papegaaien elke twee weken antimuggen en -tekenspul.” Daarnaast neemt ze coolpacks mee om bij de kooien van de vogels te leggen op extra warme dagen. Marjolein: “Mijn paard Troy heeft in Drenthe zijn eigen zwembad om in af te koelen.”

Ook Joleine Ros en haar twee katten Milo en Lola zijn onafscheidelijk. Als zij gaat hiken in de bergen, zijn de twee steevast van de partij. Joleine heeft het voorzichtig opgebouwd. “Het zijn geen honden, dus je moet ze eerst voorzichtig leren lopen aan een tuigje. We zijn gestart met een vakantie in een bed and breakfast op de Veluwe. Toen dat goed ging, hebben we ze meegenomen uit kamperen, eveneens in Nederland.” Het beviel zo goed, dat Milo en Lola inmiddels ook de bergen van Oostenrijk en de Franse Ardennen kennen. “In de auto hebben we voor de veiligheid speciale gordels die we aan hun tuigjes kunnen vastklikken. Ze slapen in de tent in hun bench en onderweg lopen ze mee aan de lijn. Als er iets spannends op ons pad komt, zoals een hond, mogen ze in de speciale kattenrugzak.” Joleine raadt katteneigenaren die op vakantie willen aan een vertrouwd plekje te creëren voor de beestjes. “De rugzak voelt veilig voor hen en voor Lola nemen we altijd haar favoriete fleecedeken mee.”

Vakantie-adviezen

Paraveterinair Dieke van Triest heeft nog meer adviezen: “Je moet allereerst bedenken waar je naartoe gaat op vakantie. Als je buiten de landsgrenzen komt, moet je aan drie basiseisen voldoen: een internationaal huisdierenpaspoort, je dier moet gechipt zijn en een verplichte inenting tegen rabiës voor honden, fretten, konijnen en andere knaagdieren en katten.” Daarnaast is het belangrijk dat je de juiste spullen meeneemt, voor de veiligheid van je dier. Denk aan een autogordel of andere manier om je dier veilig te vervoeren, zodat hij je niet kan hinderen tijdens het rijden. “In veel landen is dat verplicht.” Denk ook goed na wat je tijdens je vakantie gaat doen. Wordt het koud? Neem dan een jas mee voor dieren wier vacht onvoldoende beschermt. Als je gaat suppen met je viervoeter, neem dan een hondenzwemvest mee.” 

Dieke is zelf gaan hiken in Frankrijk met haar hond. Die droeg zijn eigen voer op zijn rug in een hondenrugzak. “Superhandig.” Andersom kan ook: een rugzak op je eigen rug waar je huisdier in kan als hij even genoeg heeft gewandeld. Daarnaast adviseert Dieke voldoende voeding mee te nemen. Krijgt je hond gewoonlijk diepvriesvoeding, dan zijn er gestoomde maaltijden die dat kunnen vervangen. Op heel hete dagen raadt Dieke aan extra op de pootjes te letten. Smeer ze in met vaseline of andere zalf die de pootjes beschermt. Dieke: “En let op: asfalt kan superheet worden. Met de palm van je hand voel je hoe warm het is. Is het te heet? Laat je hond of kat dan in de schaduw en in de berm lopen, of ga er die dag helemaal niet op uit.” Voor vogels is de zomer de ruiperiode. Geef ze verkoelende badjes en neem rui-spray mee. Er zijn ook kooien op wieltjes die je makkelijk naar buiten kunt rijden. 

Tot slot een terugkerend advies dat helaas nog te vaak wordt genegeerd: Laat je huisdier nooit in de auto als jij er niet bent. Als het buiten 21 graden is, is het binnen 10 minuten 31 graden in de auto en na 30 minuten 40 graden. Dieke: “Deze week wordt het 32 graden, dan wordt de auto gewoon 50 graden plus. Dat overleeft een dier niet lang.”

Lees meer
Header_ijsvogelblog

Nationale Collegadag bij IJsvogel Retail!

Op 4 april is het Nationale Collegadag. Je baan is een plek waar je gewaardeerd wordt en waar huisdieren en hun baasjes centraal staan.

Lees meer
Pets Place gaat samenwerken met dierenexpert Floris Göbel

Pets Place gaat samenwerken met dierenexpert Floris Göbel

Pets Place gaat samenwerken met Floris Göbel. Samen willen ze kinderen & ouders laten zien welke effecten het hebben van een huisdier heeft.

Lees meer
Haagse Hofstede Dier & Tuin overgenomen door Pets Place

Haagse Hofstede Dier & Tuin overgenomen door Pets Place

Pets Place heeft de Haagse dierenwinkel met tuincentrum Hofstede Dier & Tuin overgenomen van Frans en John Hofstede.

Lees meer
Hondenbescherming ontvangt grote gift voor opvangcentrum

Hondenbescherming ontvangt grote gift voor opvangcentrum

De Koninklijke Hondenbescherming bouwt een nieuwe opvang voor oude honden, Pets Place en Prins Petfoods organiseren een donatiecampagne.

Lees meer
Hondenbescherming, Pets Place en Prins bundelen de krachten

Hondenbescherming, Pets Place en Prins bundelen de krachten

De Koninklijke Hondenbescherming, Pets Place en Prins Petfoods gaan vanaf 1 juli samenwerken om het hondenwelzijn in Nederland te verbeteren.

Lees meer
Verkoop zwembaden voor honden stijgt met 4000 procent

Verkoop zwembaden voor honden stijgt met 4000 procent

De eerste weken van juni werden bijna acht keer zo veel verkoelende artikelen voor honden gekocht bij Pets Place als vorig jaar.

Nieuwsarchief

Tekort aan voedsel voor vogels: bijvoeren is essentieel

Voedseltekort voor vogels door de warme start van 2023 gevolgd door warme maanden. Vogels hebben deze periode extra voer nodig.

Verkoop supplementen voor huisdieren stijgt 20 procent

Eigenaren geven huisdieren vaker supplementen als aanvulling op de voeding. Pets Place verkocht voor ruim één miljoen euro aan supplementen.

Dierenvoedselbanken zien forse toename in aanvragen

Pets Place doneert dit in 2022 weer in groten getale honden- en kattenbrokken en hooi aan vier dierenvoedselbanken verspreid over Nederland.

Een op de drie Nederlanders heeft moeite met kosten van huisdier

Eén op de drie Nederlanders heeft soms moeite om voor het huisdier te zorgen, blijkt uit een enquête onder bijna 6.000 Nederlanders.

Apeldoorn krijgt twee keer zo grote Pets Place-winkel op ’toplocatie’

Dierenspeciaalzaak verstevigt positie in de Stedendriehoek Apeldoorn, 9 november 2022 – Pets Place opent op woensdag 9 november de deuren…

Pets Place neemt Edese dierenwinkel ZOO&ZO over

Ede, 29 november 2022 – Dierenspeciaalzaak Pets Place neemt per 1 januari 2023 de dierenwinkel ZOO&ZO uit Ede over. De ruim 5000…

Hondenfysiotherapeut aanwezig bij opening Pets Place Haarlem

Haarlem, 03 oktober 2022 – Pets Place viert zaterdag 8 en zondag 9 oktober op feestelijke wijze de opening…

Verkoop hondenkleding afgelopen jaar met 64 procent toegenomen

Baasjes kopen steeds vaker kleding voor honden. De verkoop van hondenkleding is in een jaar tijd met 64 procent toegenomen.

Meer artikelen