12 april 2019

Natuurlijke voeding is belangrijke trend

De voerbakken van onze huisdieren worden steeds vaker gevuld met glutenvrije hondenbrokken en biologisch kattenvoer. Veel viervoeters krijgen inmiddels zelf vegetarisch voer voorgeschoteld van hun baasjes. Dat zien we ook in de cijfers van natuurlijke dierenvoeding. We signaleren een omzetverdubbeling in de verkoop van natuurlijke dierenvoeding ten opzichte van 2015. Komend jaar zullen er naar verwachting meer dan een miljoen natuurlijke dierenmenu’s over de toonbank gaan. Afgelopen jaar maakten de ‘natuurlijke varianten’ 38 procent van de totaalomzet dierenvoeding bij Pets Place Boerenbond uit. Drie jaar geleden was dat nog 21 procent. “Mensen worden niet alleen kritischer op wat ze zelf binnenkrijgen, maar ook op de herkomst, het gebruik en de verwerking van het voer voor hun huisdier”, aldus Ard Malenstein. “Zo zijn vegetariërs anno 2019 steeds vaker geneigd ook hun huisdier vegetarisch op te voeden en worden honden en katten steeds vaker op een glutenvrij dieet gezet.”

De omzetstijging is in lijn met de trend van de humanisering van het huisdier. “Honden en katten worden steeds meer beschouwd als onderdeel van het gezin. En ze worden ook zo behandeld, ook wat voeding betreft. Daardoor worden producenten gedwongen anders te gaan kijken naar hun producten en de manier waarop deze worden vervaardigd.” Om in te spelen op deze trend, gaan we niet alleen het assortiment natuurlijke voeding uitbreiden, maar worden er komend jaar ook vijftig biologische producten toegevoegd.

Consument wil ingrediënten zien
Onder de verzamelnaam natuurlijke voeding wordt voeding verstaan waar geen kunstmatige geur-, kleur- of smaakstoffen aan zijn toegevoegd. Binnen het segment is er een keur aan variaties, zoals het gebruik van fruit, kruiden en groenten of het gebruik van biologisch vlees of vis met een MSC-keurmerk. Een groot deel voor de voor huisdieren beschikbare graan- of glutenvrije producten valt eveneens onder de noemer ‘natuurlijk’. “Over het algemeen zien wij een trend dat de ingrediënten herkenbaarder worden en dat duidelijker naar de consument wordt gecommuniceerd wat er in de voeding zit”, aldus Ard Malenstein.

Er wordt verwacht dat we deze trend zich voort gaat zetten. “Die bewustwording neemt alleen maar meer toe in onze branche en niet alleen op het gebied van voeding. De eerste biologisch afbreekbare verpakkingen van hondenvoer zijn al op de markt en ook houtkorrels voor de kattenbak winnen aan populariteit. Die kunnen zo de biobak in.” Natuurlijke voeding is overigens niet per definitie biologisch. Om dat laatste keurmerk te krijgen moeten zowel de producten als het vervaardigingsproces milieuvriendelijk zijn.

Lees meer
Hondenbescherming, Pets Place en Prins bundelen de krachten

Hondenbescherming, Pets Place en Prins bundelen de krachten

De Koninklijke Hondenbescherming, Pets Place en Prins Petfoods gaan vanaf 1 juli samenwerken om het hondenwelzijn in Nederland te verbeteren.

Lees meer
Verkoop zwembaden voor honden stijgt met 4000 procent

Verkoop zwembaden voor honden stijgt met 4000 procent

De eerste weken van juni werden bijna acht keer zo veel verkoelende artikelen voor honden gekocht bij Pets Place als vorig jaar.

Lees meer
Vogel eten

Tekort aan voedsel voor vogels: bijvoeren is essentieel

Voedseltekort voor vogels door de warme start van 2023 gevolgd door warme maanden. Vogels hebben deze periode extra voer nodig.

Lees meer
Verkoop supplementen voor huisdieren stijgt 20 procent

Verkoop supplementen voor huisdieren stijgt 20 procent

Eigenaren geven huisdieren vaker supplementen als aanvulling op de voeding. Pets Place verkocht voor ruim één miljoen euro aan supplementen.

Lees meer
Dierenvoedselbanken zien forse toename in aanvragen

Dierenvoedselbanken zien forse toename in aanvragen

Pets Place doneert dit in 2022 weer in groten getale honden- en kattenbrokken en hooi aan vier dierenvoedselbanken verspreid over Nederland.

Lees meer
Vets Place

Een op de drie Nederlanders heeft moeite met kosten van huisdier

Eén op de drie Nederlanders heeft soms moeite om voor het huisdier te zorgen, blijkt uit een enquête onder bijna 6.000 Nederlanders.

Nieuwsarchief

Apeldoorn krijgt twee keer zo grote Pets Place-winkel op ’toplocatie’

Dierenspeciaalzaak verstevigt positie in de Stedendriehoek Apeldoorn, 9 november 2022 – Pets Place opent op woensdag 9 november de deuren…

Hondenfysiotherapeut aanwezig bij opening Pets Place Haarlem

Haarlem, 03 oktober 2022 – Pets Place viert zaterdag 8 en zondag 9 oktober op feestelijke wijze de opening…

Pets Place neemt Edese dierenwinkel ZOO&ZO over

Ede, 29 november 2022 – Dierenspeciaalzaak Pets Place neemt per 1 januari 2023 de dierenwinkel ZOO&ZO uit Ede over. De ruim 5000…

Verkoop hondenkleding afgelopen jaar met 64 procent toegenomen

Baasjes kopen steeds vaker kleding voor honden. De verkoop van hondenkleding is in een jaar tijd met 64 procent toegenomen.

Pets Place opent in Sittard alweer de elfde Limburgse vestiging

Pets Place opent 28 september 2022 de eerste winkel in Sittard. De marktleider in dierenspeciaalzaken versterkt de positie in Limburg.

Pets Place opent grootste Nederlandse vestiging in Deventer

Pets Place heeft in Deventer met maar liefst 3.000 vierkante meter aan winkelruimte zijn grootste vestiging tot nu toe geopend.

Grootste Amsterdamse Pets Place-winkel opent aan Gelderlandplein

Pets Place Amsterdam Gelderlandplein vierde zijn feestelijke opening in de wijk Buitenveldert op zaterdag 10 en zondag 11 september 2022.

Twee derde van de huisdieren mag dit jaar mee op vakantie

Twee derde van de huisdieren mag in 2022 mee op vakantie. Dat is 21 procent meer dan vóór corona, blijkt uit cijfers van Pets Place.

Meer artikelen